4 بیماری که قاتل جان نیمی از ایرانیان است

: عامل اصلی مرگ و میر ایرانیا کدوم بیماریا هستش؟

آمارها وقتی به سلامت ایرانیان می رسه، نگران کننده می شه؛ یعنی درست همون جایی که اندازه گسترش بیماریای قلبی – عروقی و تنفسی، سرطانا و… در میان ایرانیان تشریح می شه و وضع ابتلای ایرانیان به شکلای جور واجور و اقسام بیماریا اعلام می شه.

4 مریضی که قاتل جون نصف ایرانیاس

دیروز که همایش تغذیه سالم در انستیتو تغذیه و صنایع غذایی برگزار شد، گزارش تازه ای از وضع گسترش بیماریا در کشور خونده شد. وقتی که مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت و رئیس انستیتو تغذیه و معاون بهداشت وزارت بهداشت به همه گیری چاقی و اضافه وزنی و گسترش بیماریای کشنده در کشور اشاره کردن: «دیابت، بیماریای قلبی – عروقی، سرطان و بیماریای تنفسی عامل 52 درصد مرگ و میرها در کشور هستن. هم اینکه عادتای بد غذایی عامل 30 درصد از موارد سرطان در ایرانه؛ طوری که می گن 19 درصد سرطانا که مربوط به دستگاه گوارش است، به دلیل تغذیه ناسالم به وجود میان. تغدیه ناسالم هم اینکه عامل 31 درصد بیماریای قلبی –عروقیه.»

اینا رو زهرا عبدالهی اعلام کرد: «بیشتر از 70 درصد میانسالان چاق هستن یا اضافه وزنی دارن، این موضوع در میان 20 درصد کودکان زیر دو سال کشور هم دیده می شه.» براساس اعلام این مسئول در وزارت بهداشت، گسترش چاقی و اضافه وزن با افزایش سن در ایران بیشتر می شه؛ طوری که 54 درصد زنان و 54 درصد مردان، دچار اضافه وزن یا چاقی هستن و 70 تا 80 درصد زنان و مردان بالای 45 سال به این مشکل گرفتارند. به گفته عبدالهی، یکی از عوامل مهم بروز سرطان و بیماریای قلبی-عروقی مصرف کم سبزی و میوه س؛ طوری که 88 درصد ایرانیان زور مصرف روزانه پنج وعده سبزی و میوه رو رعایت نمی کنن: «حد مجاز مصرف شکر در روز 25 گرمه، در حالی که ایرانیان روزانه 66 گرم شکر مصرف می کنن که بیشتر از دو برابر حد استاندارده. هم اینکه هر ایرونی روزانه 46 گرم روغن مصرف می کنه در حالی که اندازه پیشنهاد شده اون 35 گرمه.»

این مقام مسئول در وزارت بهداشت هم اینکه از کاهش 50 درصدی اندازه نمک در نون خبر داد، با این توضیح که: «به صورت میانگین در گذشته هر صد گرم نون بین دو تا سه گرم نمک داشت که حالا استاندارد اجباری اون به یه درصد کم شده و با این کار روزانه سه گرم از مصرف نمک مردم کم می شه.» وضعیت نگران کننده سلامتی ایرانیان هم منجر شد تا بسیج ملی تغذیه سالم راه اندازی شه: «بسیج ملی تغذیه سالم از 29 آذر ماه تا 15 دی ماه اجرا می شه.»

*بیماریای قلبی -عروقی عامل 16 درصد مرگ ایرانیان

علی اکبر سیاری، معاون وزیر بهداشت هم در این همایش حضور داشت. اون با توضیح دادن این موضوع که استاندارد نمک، شکر و روغن در مواد غذایی مصرفی مردم اصلاح شد، گفت: «نمک، شکر و چربی سه عامل مهم تغذیه ناسالم و بروز بیماریای غیرواگیر به خصوص بیماریای قلبی-عروقی و سرطانه و با در نظر گرفتن اندازه بالای مصرف این مواد مضر در ایران، حد مجاز اونا در شکلای جور واجور غذایی کم شده.» به گفته اون، الان اندازه مصرف نمک در میان ایرانیان حدود 2,5 برابر میانگین جهانیه و همین مسأله باعث شده که بیشتر از 10 میلیون ایرونی به فشار خون بالا گرفتار باشن.»

بسیاری در ادامه به سیمای مرگ در کشور اشاره کرد: «16 درصد مرگ و میرها در کشور به دلیل بیماریای قلبی- عروقیه که در رتبه اول قرار داره؛ از 380 مورد مرگ عجیب در کشور در سال ، حدود هزار مورد مربوط به بیماریای قلبی-عروقی، 43 هزار مورد مربوط به سکته مغزی، 30 هزار مورد سرطان بود و دیابت و بیماریای طولانی تنفسی هم در رتبه های بعدی بودن.»

مرگ عجیب روزانه 15 تهرانی

معاون بهداشت وزیر بهداشت، دیروز تنها کسی نبود که درباره مرگای عجیب حرف زد، مسعود قادی پاشا، مدیر کل پزشکی قانونی استان تهران هم درباره مرگای عجیب حرف زد و گفت که در نیمه اول امسال، 2800 نفر در استان تهران به صورت عجیب جانشون رو از دست دادن. براساس اعلام اون، مرگ به وجود اومده به وسیله حوادث به وجود اومده به وسیله تصادفات، سوء مصرف مواد مخدر، سقوط از بلندی، سوختگی، مصرف مواد رونگردان مسمومیت دارویی، اسلحه سرد، مصرف الکل و …در گروه مرگای عجیب قرار می گیرن. اون این رو هم گفت که تصادف، عامل اصلی مرگ ساکنان تهران در نیمه اول امسال بود:« در این میدت 756 نفر در تصادفات رانندگی جانشون رو از دست دادن.» سوء مصرف مواد مخدر، دومین عامل مرگ تهرانی هاست، طوریکه در این مدت، 208 مورد فوتی گزارش شد:« مواردی مثل سوختگی با 124 مورد فوتی، سقوط از بلندی و… در رتبه های بعدی قرار داره.»

اهالی استانای شمالی و شمال غرب کشور چاق ترن

در ادامه این همایش، هدایت حسینی، رئیس انستیتو تغذیه و صنایع غذایی ایران، هم صحبتایی کرد و گفت: «بیشتر از 45 درصد ایرانیان درگیر چاقی یا اضافه وزنی هستن؛ این آسیب در استانای شمالی و شمال غربی کشور گسترش بیشتری داره.» ایشون اینو هم به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین گفتن: «سوءتغذیه یه رقابت و مسأله مهم جهانیه که به دو صورت مصرف کم کالری و گرسنگی و هم اضافه وزن و چاقی خودنمایی می کنه.»

اون به نبود تعادل در مصرف غذا در میان ایرانیان اشاره کرد: «به صورت میانگین هر ایرونی روزانه 400 کیلوکالری اضافه دریافتی انرژی داره و البته این اندازه در گروه های سنی، جنسی و جغرافیاهای جور واجور فرق داره.» به گفته اون، سرانه قند، شکر، نمک و چربی در ایران نسبت به متوسط جهانی بالاتره؛ طوری که سرانه مصرف نمک حدود دو برابر، شکر 21 درصد و روغن 30 درصد بیشتر از میانگین جهانیه: «اسید چرب ترانس یکی از خطرناکترین روغن هاست که عامل مهم بروز سرطانه؛ اندازه اون در روغنای مصرفی مردم حدود بیست سال پیش 27 درصد بود که حالا به حدود 2 تا 3 درصد رسیده و تا پنج تا 10 سال آینده به صفر می رسه.» / روزنامه شهروند

.

منبع :

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *